Jablkový koláč s makom a škoricou

jablkovy-kolac

Jablkový koláč s makom a škoricou je výborným dezertom, na ktorom si pochutia dospelí aj deti. V tomto článku je uvedený recept na jeho prípravu. Tak prečo ho nevyskúšať ešte dnes a neosladiť si deň?

Pri pečení ľudia často používajú staré a osvedčené recepty, pretože sa boja skúsiť niečo nové. No ak si chce niekto rozšíriť svoje pekárske schopnosti, mal by skúsiť tento vynikajúci jablkový koláč s makom a škoricou. Za vyskúšanie stojí aj recept na chutnú fitness tortu s makom a černicami.

Ingrediencie

Na prípravu jablkového koláča budeme potrebovať: 

  • 330 g špaldovej hladkej múky
  • 200 g masla
  • 50 g cukru podľa chuti
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 vajíčko
  • 1 kg jabĺk
  • 60 g pomletého maku
  • 2 pl škorice
  • 1 vanilkový cukor – nemusí byť

Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.

Postup

Múku si zmiešame s kypriacim práškom a 50g cukru. Postupne pridáme vajíčko a 200g zmäknutého masla. Cesto si vypracujeme, najlepšie rukami, aby sa všetky ingrediencie poriadne spojili. Vzniknuté cesto necháme odležať 30 minút v chladničke.

Medzitým si pripravíme jablkovú zmes. Nastráhame 1kg jabĺk, pridáme mak, škoricu a vanilkový cukor. Jablkovú zmes poriadne zamiešame a necháme rovnako odstáť. Odležané cesto si vytiahneme z chladničky a rozdelíme. 2/3 cesta si na pomúčenej doske rozvaľkáme a dáme do tortovej formy. Cesto vo forme jemne popicháme vidličkou a navrstvíme naň jablkovú zmes.

Zvyšnú 1/3 cesta si rovnako na pomúčenej doske rozvaľkáme a pridáme na vrch koláča, ktorý si pred pečením potrieme vajíčkom. Pečieme na 180 °C asi 30 minút do zlatista. Treba si však koláčik sledovať. Podávať môžeme napríklad s vanilkovou zmrzlinou.

Dobrú chuť!