Huby – Naša Záchrana

Medzi potraviny, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní odolnosti imunitného systému, patria huby. Huby sú jedinečné, pretože obsahujú mnohé nezvyčajné zlúčeniny, ktoré sú užitočné v boji proti chorobám.

Huby obsahujú niekoľko prísad, ktoré podporujú imunitný systém a posilňujú organizmus, aby pri styku s patogénmi, ako sú vírusy a baktérie, reagoval rýchlo a účinne. Vo väčšine prípadov si vieme poradiť s mikróbmi, skôr ako sa u nás prejavia príznaky. Fytochemikálie v hubách sú pravdepodobne účinné aj pri autoimunitných chorobách ako reumatoidná artritída a lupus pre svoje protizápalové účinky a schopnosť meniť imunitu.

Ak je listová zelenina kráľovnou superimunity, huby sú králi. Pokusy na zvieratách a bunkové kultúry odhalili, že zlúčeniny v jednoduchých hubách zlepšujú činnosť a funkciu NKT buniek ( natural killer – prirodzených zabíjačov ). NKT bunky hľadajú vírusom infikované alebo nejakým spôsobom poškodené bunky, napádajú ich a odstraňujú. Aktivované NKT bunky zneškodňujú abnormálne bunky uvoľňovaním smrtiacich granúl.

Šampiňóny, pečiarky, hliva, maitake a reiši – všetky tieto druhy húb majú protirakovinové účinky. Chránia DNA pred poškodením, spomaľujú rast rakovinových a nádorových buniek, vyvolávajú programovanú smrť rakovinových buniek alebo zamedzujú tvorbe nových ciev, ktoré plnia zásobovaciu funkciu pri nádoroch. Tieto účinky sa potvrdili v prípadoch rakoviny prsníka, prostaty a hrubého čreva, ako aj rakovinových buniek.

Okrem svojich priaznivých účinkov, recepty šampiňónov na panvici vedia byť aj rýchle a chutné. Hubové rizoto či hubová omeleta nielen zasýtia, ale dodajú aj dôležité živiny.

Bežné huby obsahujú lektíny viažuce sa na antigén ( ABL ), bielkoviny, ktoré sa viažu len na abnormálne bunky. Rozpoznajú molekulu na povrchu mnohých rakovinových buniek a aktivizujú obranné mechanizmy organizmu, ktoré nabudia proti týmto bunkám.

Zaujímavé je, že keď sa tieto bunky naviažu na abnormálnu bunku, stanú sa jej vnútornou súčasťou a zasahujú do schopnosti samej replikácie bunky, čím zamedzujú šíreniu rakoviny bez toho, aby mali akýkoľvek toxický alebo negatívny vplyv na zdravé bunky.