Gaštanovo-orechová torta

gastanovo-orechova-torta

Gaštanovo-orechová torta s čokoládovou polevou je výborným dezertom, na ktorom si môžu pochutiť aj ľudia s celiakiou, pretože sa pripravuje z bezlepkovej múky. V tomto článku je uvedený recept na jej prípravu. Tak prečo ju nevyskúšať a neosladiť si deň?

Pri pečení ľudia často používajú staré a osvedčené recepty, pretože sa boja skúsiť niečo nové. No ak si chce niekto rozšíriť svoje pekárske schopnosti, mal by skúsiť túto vynikajúcu tortu s čokoládovou polevou. Za vyskúšanie stojí aj recept na chutnú fitness tortu s makom a černicami.

Ingrediencie

Na prípravu orechovo-gaštanovej torty s čokoládovou polevou budeme potrebovať: 

Cesto – kakaové: 

  • 300 g múky Shär MIX B NEW
  • 5 vajíčok
  • 30 g trstinového cukru
  • 1 dcl vody
  • 1 dcl repkového oleja
  • 1/2 kypriaci prášok
  • 1/2 čl sódy bikarbóny
  • Štipku soli
  • 3 pl kakaa

Cesto – lieskovcové: 

  • 300 g my Schär MIX B NEW
  • 5 vajíčok
  • 30 g trstinového cukru
  • 1 dcl vody
  • 1 dcl repkového oleja
  • 1/2 kypriaci prášok
  • 1/2 čl sódy bikarbóny
  • štipku soli
  • 200 g lieskovcových orechov

Krém: 

  • 250 g masla
  • 250 g gaštanového pyré
  • 4 žĺtka
  • 1 vanilková cukor

Poleva: 

  • 100 g horkej čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie

Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.

Postup

Ako prvé si pripravíme kakaové cesto a to nasledovne:

Bielka si oddelíme od žĺtkov. Vaječné bielka s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne za stáleho miešania pridávame žĺtka, vodu, olej, múku a zvyšné suroviny. Cesto poriadne premiešame a pečieme vo forme s priemerom 24 cm na 180 °C asi 20 minút.

Medzitým si pripravíme lieskovcové cesto rovnakým spôsobom. Bielka si oddelíme od žĺtkov. Vaječné bielka s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne za stáleho miešania pridávame žĺtka, vodu, olej, múku, najemno posekané lieskovce a ostatné potrebné suroviny. Cesto poriadne premiešame a rovnako pečieme vo forme s priemerom 24 cm na 180 °C asi 20 minút.

Krém si pripravíme nasledovne:

V miske nad parou si vymiešame žĺtka s cukrom do hustej peny. Po vychladnutí peny posupne za stáleho miešania pridávame po malých kúskoch maslo. Nakoniec pridávame gaštanové pyré rovnako po malých kúskoch za stáleho miešania.

Nakoniec si pripravíme polevu a to veľmi jednoducho. Zohrejeme (nesmie sa dostať do varu) si 100ml smotany na šľahanie a zalejeme ňou 100 g horkej čokolády a poriadne premiešame.

Na kakaové cesto pridáme gaštanový krém, na ktorý následne položíme lieskovcové cesto. Nakoniec tortu potrieme polevou z horkej čokolády a ozdobíme kúskami mandlí. Najlepšie chutí odležaná na ďalší deň.

Dobrú chuť!