Domáce mandľové mlieko
Väčšinu orechov predtým ako začneme konzumovať by sme mali namáčať, je len pár výnimiek ako napríklad paraorechy a makadomový orech. Pri každom druhu je aj iná dĺžka namáčania, pri mandliach je to 8-12 hodín. Je jedno či robíte mlieko alebo ich chcete priamo konzumovať, namáčať by sa mali, lebo vtedy sa zvyšuje množstvo vitamínov, minerálov, ďalších dôležitých látok a taktiež sa potom lepšie trávia a majú vyššiu nutričnú hodnotu.
Mandľové mlieko môžete piť samostatne, alebo ho využiť na prípravu rôznych koláčov, palaciniek a pod. Jedna hrsť mandlí obsahuje až 20 rôznych flavanoidov, ktoré pomáhajú pred ochorením srdca a ciev. Sú výborným zdrojom vápnika a antioxidantov.
Postup:
- 1 šálka lúpaných mandlí
- 4 šálky vody
- môžete si dosladiť medom, ďatľami a ochutiť vanilkou
Namočené mandle rozmixujte s vodou v rýchlootáčkovom mixéri asi 2min, môžeme dochutiť podľa potreby a precedíme cez gázu. Lyžičkou pretláčame, kým neoddelíme mlieko od dužiny. Mlieko nalejeme do uzatvárateľnej nádoby, kde ho môžeme uchovať v podobe 2-3dní. Dužinu môžeme využiť na ďalšie recepty.