Diéta zo surovej stravy

Táto nekonvenčná, radikálna diéta pozostáva zo surovej rastlinnej stravy so živými enzýmami.Hlavné princípy tejto radikálnej zmeny životosprávy obhajujú myšlienku, že strava v surovej podobe si zachováva neporušené, zdraviu prospešné enzýmy a konzumácia takejto stravy sa prejaví veľkými fyziologickými zmenami.

Hoci obilniny, orechy, semená a strukoviny treba namáčať, aby sa aktivovali skryté enzýmy, ovocie a zelenina sa môžu konzumovať bez akejkoľvek úpravy. Dietujúci si môže do stravy pridať aj živočíšne produkty alebo varené jedlá, ale zástancovia diéty tvrdia, že čím viac surovej stravy, tým výraznejšie sú výsledky. 

Vedecké dôkazy však naznačujú, že niektoré živiny sú lepšie využiteľné, ak sa jedlo uvarí. Zníženie hladiny cholesterolu a triacylglycerolov v krvi súvisí so zvýšeným príjmom ovocia a zeleniny.

Klady a zápory

Surové jedlo sa skutočne dobre trávi. Takáto diéta pomáha zlepšiť trávenie a zvýšiť príjem ovocia a zeleniny, rovnako aj vlákniny, vody, niektorých vitamínov a minerálov a znížiť príjem niektorých tukov a energie. Surovej stravy sa dá prejesť len ťažko, pričom pocit sýtosti sa dá rýchlo dosiahnuť bez skonzumovania veľkého množstva energie.

Diéta pozostávajúca výhradne zo surovej stravy zvyšuje riziko nedostatku B12preto ho treba užívať iba ako doplnok. Nedostatočný môže byť aj príjem bielkovín a vápnika. 

Je vhodná pre vás ?

Surová či polosurová strava vyhovuje najmä vegetariánom alebo naturalistom, ktorí uprednostňujú jedlo v neupravenom stave. Nanešťastie, surové potraviny majú najvyšší obsah pesticídov, preto sú vhodnejšie ich ekologické ekvivalenty, čo môže byť finančne náročnejšie. Ľudia s oslabeným imunitným systémom alebo zažívacími problémami, deti, dospievajúci, dojčiace či tehotné ženy by ju nemali skúšať bez konzultácie s lekárom alebo kvalifikovaným dietológom.

Ukážka menu

Sobota: Raňajky ( surová pizza ), Obed ( ovocie a zelenina s omáčkou ), Večera ( polievka gaspacho a krekery )

Nedeľa: Raňajky ( šalát zo surovej fazule ), Obed ( kokosové mlieko a ovocný koktail ), Večera ( šalátová rolka, vegetariánsky šalát a výhonky )

Pondelok: Raňajky ( ovocie, klíčky, semienka ), Obed ( šťava z obilných tráv, zelenina alebo ovocný džús ), Večera ( surový chlieb a výhonky )

Utorok: Raňajky ( ovocný šalát, avokádo ), Obed ( ovocie a zelenina ), Večera ( surový šalát z namočenej ryže a fazule )

Streda: Raňajky ( surové cereálie s orieškovým mliekom ), Obed ( ovocný koktail ), Večera ( surový sendvič s hríbmi )

Štvrtok: Raňajky ( koktail z čokoládovej ovsenej kaše ), Obed ( ovocie a zelenina so surovým humusom ), Večera ( veget. šalát so syrom a chlebom )

Piatok: Raňajky ( ovocie, surové cereálie ), Obed ( zeleninový džús, klíčky ), Večera ( surový sendvič a ovocie )