Čo by mali muži vedieť o sóji

Pri slove sója pravdepodobne mnohým napadne niektorá z jej foriem, ktoré sa zvyknú konzumovať. Tofu, sójové mlieko, tempeh, edamame alebo sójová sladká tyčinka. Potraviny zo sóje sú populárne a nie bezdôvodne. Má totiž viacero zdravotných výhod pre mužov aj ženy.
Výhody sóje
Sója je skvelým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín a sójové potraviny majú vo všeobecnosti nízky obsah nasýtených tukov. Sójové bôby tiež obsahujú vlákninu, vápnik, železo, omega-3 tuky a ďalšie dôležité vitamíny a minerály.
Metaanalýza publikovaná v International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism prišla so zaujímavím zistením. Doplnenie tréningu sójovým proteínom môže viesť k zvýšeniu svalovej hmoty a sily v rovnakom rozsahu ako suplementácia živočíšnymi bielkovinami.
Za posledné roky stúpalo množstvo výskumov potvrdzujúcich zdravotné výhody sóje. Niektorí muži však majú k jej konzumácii stále výhrady. Tieto výhrady môžu byť založené na dvoch mýtoch, ktoré sú predmetom nasledujúcich riadkov.
Vplyv sóje na estrogén a testosterón
Sója nezvyšuje estrogén a ani neznižuje hladinu testosterónu u mužov.
Mylné predstavy o sójových potravinách pramenia zo skutočnosti, že sója je jedinečne bohatým zdrojom izoflavónov, čo sú prirodzene sa vyskytujúce rastlinné chemikálie klasifikované ako fytoestrogény.
Fytoestrogény sú rastlinné zložky nachádzajúce sa v niekoľkých rôznych druhoch potravín. Ich množstvá v sóji sú oveľa väčšie, ako v iných potravinách. Napriek tomu, že sú sójové izoflavóny klasifikované ako rastlinné estrogény, líšia sa na molekulárnej aj klinickej úrovni od ľudského hormónu estrogénu.
Pôvod obáv z narušenia hormónov má veľa spoločného s príbehmi dvoch mužov. Každý z nich popisuje zažil hormonálne poruchy, ktoré sa údajne vyskytli v dôsledku konzumácie sójových potravín.
Avšak obaja muži opísaní v týchto správach konzumovali extrémne vysoké množstvá sójových potravín. Asi deväťnásobok množstva izoflavónov, ktoré zvyčajne konzumujú starší muži v Japonsku. To je krajina, pre ktorú je sója tradičnou zložkou výživy.
Príliš veľa akéhokoľvek jedla môže viesť k zdravotným problémom. Okrem toho sa príjem sóje u týchto dvoch mužov vyskytol v kontexte diéty s nedostatkom živín, pretože väčšina ich kalórií pochádzala z jednej potraviny.
Na rozdiel od týchto dvoch prípadových správ, rozsiahle klinické údaje ukazujú, že ani sójové potraviny, ani izoflavóny, neovplyvňujú hladiny testosterónu a estrogénu u mužov. To platí aj vtedy, keď príjem vysoko prevyšuje typický japonský príjem.
Každá porcia minimálne spracovanej sójovej potraviny (1 šálka sójového mlieka alebo ½ tofu alebo edamamu) poskytuje približne 25 mg izoflavónov alebo 3,5 mg izoflavónov na gram bielkovín. Vo všeobecnosti majú rafinovanejšie sójové produkty, ako je izolovaný sójový proteín, oveľa nižšie koncentrácie izoflavónov.
Vplyv sóje na rakovinu prostaty
Sója nezvyšuje riziko vzniku rakoviny prostaty.
Tento mýtus je tiež zakorenený v zámene izoflavónov/estrogénov. Opak však môže byť pravdou: výskum naznačuje, že sója môže znížiť riziko rakoviny prostaty u mužov. Toto je dôležitá informácia, pretože rakovina prostaty je celosvetovo druhým najčastejšie sa vyskytujúcim rakovinovým ochorením u mužov.
V nedávnom prehľade 30 pozorovacích štúdií bola vysoká spotreba sóje spojená s výrazne nižším rizikom vzniku ochorenia. Záujem o úlohu, ktorú môže sója zohrávať pri znižovaní rizika vzniku rakoviny prostaty, sa datuje už tri desaťročia. Počiatočné zameranie na rakovinu prostaty možno čiastočne pripísať historicky nižšej úmrtnosti na rakovinu prostaty v ázijských krajinách konzumujúcich sóju.
Napríklad na každých 100 000 mužov v Japonsku, Kórei a Číne je miera výskytu rakoviny prostaty 26,6, 22,4 a 12,0. Narozdiel od toho, v USA je miera rakoviny prostaty u černochov 178,8 a u nehispánskych belochov 112,3. V Európe je cca 9 zo 100 mužov postihnutých rakovinou prostaty, z toho 11 % všetkých onkologických ochorení tvorí rakovina prostaty.