Ako sa vyhnúť suchej pokožke?

Nechať svoje telo dehydratovať je jedným z najrýchlejších spôsobov, ako získať suchú pokožku. K týmto stavom dochádza, pretože pokožka obsahuje približne 30 percent vody, čo prispieva k jej kyprosti, pružnosti a odolnosti. Dobra hydratácia pomôže k tomu, aby pokožka vyzerala zdravo.

Existuje mnoho rôznych spôsobov, ako zabezpečiť dobrú hydratáciu pokožky. Účinné je napríklad používanie správnych produktov starostlivosti o pleť. Vhodná je však aj konzumácia potravín, ktoré podporujú zdravie pokožky .

Ak pokožka vyzerá byť suchá, šupinatá alebo podráždená, možno je načase venovať chvíľku zhodnoteniu svojich hydratačných a stravovacích návykov.

7 potravín bohatých na vodu pre zdravú pokožku

Každý by mal denne aspoň 8 pohárov tekutín. Rátajú sa aj nápoje ako čaj, mlieko a káva. Pre pokožku je prospešná aj konzumácia stravy bohatej na antioxidanty a vitamíny, akými sú vitamíny A, C a E.

Tu je zoznam potravín bohatých na vodu, ktoré stoja za vyskúšanie. Každý potom uvidí, aký vplyv majú na pokožku:

1. Vodný melón

Vodný melón je ovocie s vysokým obsahom vody (viac ako 90 percent). Obsahuje minerály a fytochemikálie, ako je lykopén, vitamín C a beta karotén. Všetky tieto látky môžu podporovať zdravie pokožky.

V skutočnosti, v porovnaní s paradajkami, jahodami alebo guavami, melón ponúka dobré množstvo antioxidantov. Vodný melón si je skvelý najmä v lete ako občerstvenie alebo ho zmiešať s inými ingredienciami v lahodnom osviežujúcom smoothie.

2. Pomaranče

Ovocie má rôzne príchute, napríklad sladké alebo kyslé, a má tiež rôznu štruktúru. Pomaranče je vždy dobré mať na zozname potravín alebo v miske s ovocím doma. Podobne ako vodné melóny, aj pomaranče obsahujú veľa vody (80 – 89 percent) a tiež vitamín C. Navyše sa ľahko prenášajú kamkoľvek a dokonca sa dajú ošúpať aj bez noža.

3. Zelenina

Mnohí odborníci odporúčajú jedenie zeleniny. Málokto však vie, že aj zelenina prispieva k zdraviu pokožky. Niektoré druhy zeleniny majú vysoký obsah vody, ako je špenát (90-99 percent), mrkva a brokolica (80-89 percent). Rozhodne patria do každodenných jedál.

4. Jogurty

Málokoho by napadlo, že jogurt okrem podpory zdravia tráviaceho traktu prispieva aj k príjmu tekutín. No je to naozaj tak. Jedna porcia jogurtu obsahuje približne 80 – 89 percent vody.

5. Nakladané uhorky

Nakladané uhorky sú zvyčajne vnímané ako pochutina na doplnenie jedla a ako doplnky pre chuť. V skutočnosti však prispievajú aj k celkovému obsahu prijatej vody. Kyslé uhorky obsahujú viac ako 90 percent vody. Tento objem pochádza z procesu fermentácie, ktorý často zahŕňa pridávanie iných foriem tekutín a korenín, ktoré pomáhajú udržiavať alebo zvyšovať obsah vody.