7 tipov pre zdravé grilovanie

Ak to počasie dovolí, nie je nič chutnejšie a príjemnejšie ako grilovanie. O tom, že grilovačky sú chutné, niet pochýb. Avšak nie je olejovanie a zuhoľnatenie všetkého toho mäsa a zeleniny dosť nezdravé? Môže byť, no nemusí.
Nie je nutné sa grilovaniu úplne vyhýbať. Existuje veľa spôsobov, ako si grilovanie užiť s priateľmi alebo rodinou. Gril sa predsa nezapaľuje každý deň.
7 nápadov na zdravé grilované jedlá
Tu je 7 najlepších tipov na super zdravé a super chutné grilovanie:
1. Marinovať pred varením pre extra chuť
Marinády možno použiť na mäso, ryby alebo zeleninu. Všetky ingrediencie sa zmiešajú a pred varením jednu hodinu (alebo viac) namarinujú. Tu je niekoľko tipov na obľúbené marinády:
- Sójový med: 2 PL medu, 4 PL sójovej omáčky, šťava z 2 limetiek a 2 prelisované celé strúčiky cesnaku.
- Balzamikový ocot: 60 ml citrónovej šťavy, 2 ČL hnedého cukru, 1 ČL nasekaného tymiánu, 60 ml balzamikového octu, 2 pretlačené celé strúčiky cesnaku.
- Tex-Mex: 2 PL ľanového oleja, 2 PL papriky, ½ ČL kajenského korenia, 1 ČL rasce, 1 ČL hnedého cukru, 1 ČL oregana, 1 ČL paradajkového pretlaku, 60 ml vody, 2 pretlačené strúčiky cesnaku.
- Indické korenie: 2 lyžice gréckeho jogurtu, 20 g čerstvého koriandra, 20 g čerstvej mäty, 1 lyžica garam masala, ½ červeného čili, 2 lyžice slnečnicového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice citrónovej šťavy, ½ lyžičky morskej soli. Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme v mixéri.
2. Zdravá omáčka
Príprava chutnej omáčky preverí v kuchyni každého. Ak ešte má byť navyše aj zdravá, môźe to byť ozajstná výzva. Tu je však zopár nápadov, ktoré by mal zvládnuť naozaj každý.
Tahini a citrón
- Zloženie – 150 g tahini, 120 ml vody, ½ šálky citrónovej šťavy, 100 g prírodného jogurtu.
- Postup: Zmiešať a okoreniť podľa chuti.
Satay omáčka
- Ingrediencie – 100 g chrumkavého arašidového masla bez cukru, 1 červená čili paprika, 120 ml kokosového mlieka, 2 ČL rybacej omáčky, 1 ČL limetkovej šťavy, 1 ČL kecap manis.
- Postup: Zmiešať všetky ingrediencie v malom hrnci a variť niekoľko minút, kým sa neprehrejú. Nechať vychladnúť.
Jogurt a kôpor
- Suroviny – 150 ml gréckeho jogurtu, 2 ČL medu, 2 ČL nasekaného kôpru, 1 ČL dijonskej horčice.
- Postup: Všetky ingrediencie spolu zmiešať.
Červená paprika a biela fazuľa
- Ingrediencie – 2 pečené a ošúpané červené papriky, 400 g konzervovaných fazuľových bôbov cannellini, 1 pretlačený strúčik celého cesnaku, 1 ČL papriky, 1 ČL olivového oleja, 2 ČL nasekanej petržlenovej vňate.
- Postup: Všetky suroviny zmiešať a dochutiť.
Mrkva, zázvor a rasca
- Ingrediencie – 500 g ošúpanej mrkvy, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL mletého rasce, 1 ČL olivového oleja, 2 ČL gréckeho jogurtu.
- Postup: Rúru predhriať na 180 ºC. Mrkvu nakrájať na kúsky, potrieť olivovým olejom a rascou a piecť v rúre 15 minút alebo kým sa neuvarí. Nechať vychladnúť, rozmixovať v mixéri s ostatnými ingredienciami.
3. Zdravý kapustový šalát
Ingrediencie – ½ malej strúhanej červenej a ½ malej strúhanej bielej kapusty, 2 strúhané mrkvy, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate alebo koriandra, 1 PL nasekanej mäty, 2 PL opečených tekvicových semienok.
Postup: Na dresing zmiešať 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL olivového oleja, 100 g prírodného jogurtu, dochutiť. V miske zmiešať všetky ingrediencie dokopy.
4. Vsadiť na zeleninu
Pri grilovaní sa zelenina môže umiestniť na prepichnutú fóliu na vrch grilu. Takto sa upečie rovnomerne, bez toho, aby sa príliš pripálila.
Príprava vegetariánskych jedál, ako napríklad vegetariánskeho kebabu, môže byť zábava.
5. Používať chudé kusy mäsa
Kuracie prsia
Vyrovnaním mäsa valčekom sa skráti čas jeho pečenia. Pred varením je potrebné ho nechať marinovať aspoň hodinu, čo mäsu dodá extra chuť.
Kuracie prsia sú tiež ideálne nakrájané na kúsky na kebab a obzvlášť dobre sa hodia k satay omáčke.
Steak alebo bravčové filé
Môže sa použiť jedna z marinád z prvého tipu. Steak sa môže podávať s kapustovým šalátom a pečenými sladkými zemiakmi.
Zdravé hamburgery
Použije sa mleté mäso s 5 % tuku, ktoré sa podáva bez žemle. Navrch mäsa sa dajú plátky avokáda a paradajky. Hodí sa k červenej paprike a fazuľovej omáčke s prílohou coleslawu.
6. Grilovaná ryba
Filety z lososa sú zdravou voľbou. Marinujú sa v medovej sóji 1 hodinu a grilujú sa niekoľko minút z každej strany. Môžu sa podávať s jogurtovo-kôprovou omáčkou a prílohou z restovanej zeleniny, prípadne šalátom a kuskusom.
Ambiciózni kuchári môžu opekať celého pstruha, makrelu alebo lososa. Rybu môžu vyplniť tymiánom a citrónom, a potom položiť na gril na niekoľko minút z každej strany. Po uvarení by sa koža mala dať pred podávaním ľahko odstrániť.
Morský čert, treska, kráľovské krevety a treska jednoškvrnná sú ideálne pre kebab. Najprv sa musia namarinovať, potom nakrájať na 3 cm kocky (okrem kreviet, ktoré môžu zostať celé). Potom sa napichnú na špízy so zeleninou podľa vlastného výberu. Pri používaní drevených špajlí, je dobré ich najskôr namočiť, aby sa nespálili.
7. Zapojiť aj deti
Deti sa môžu zapojiť do varenia napríklad tak, že navrhnú svoje vlastné suroviny do niektorých receptov. Deti, ktoré neradi jedia, tak s väčšou pravdepodobnosťou budú jesť to, čo pomáhali pripravovať.
Je pravda, že pri grilovaní môžu vznikať potenciálne karcinogénne chemikálie. Najmä ak niekto jedlo rád riadne pripáli. Existuje však niekoľko spôsobov, ako tento problém obmedziť.
- Nevariť jedlo príliš blízko uhlia.
To pomáha predchádzať spáleniu. - Pod gril umiestniť podnos, čo obmedzí množstvo tuku, ktorý cez neho odkvapkáva.
Keď tuk kvapká na žeravé uhlie, vytvára dym, ktorý obsahuje karcinogény. - Nepoužívať príliš veľa oleja.
- Mäso alebo rybu často otáčať, aby sa nepripálili.
Cieľom je opečené (nie čierne) mäso. - Variť menšie porcie.
Dlhé doby varenia vytvárajú viac karcinogénov, takže je to rýchlejšie a zdravšie. - Používať chudé kusy mäsa.
Majú menej tuku, ktorý kvapká na uhlie. - Väčšie kusy mäsa variť vo vnútri a potom grilovať.
Netreba sa báť. Stále bude cítiť tú lahodnú grilovanú chuť. - Nevystavať jedlo otvorenému ohňu.
To znižuje pravdepodobnosť spálenia jedla.