5 – dňová zoštíhľovacia diéta

1. deň

  • 150 ml acidofilného mlieka
  • 25 g tvrdého syra ( 30 % t.v.s. )
  • 100 g ľadového šalátu
  • 150 g uvareného hovädzieho mäsa
  • 50 g poľnička
  • 50g baby špenátu
  • 50 g čakanky
  • 1 čajová lyžička oleja
  • 1 čajová lyžička balzamikového octu
  • korenie na šalát

Z oleja, balzamikového octu a korenia na šalát si pripravte zálievku a pridajte ju do misy s listami šalátov. Zľahka premiešajte. Podávajte k varenému hovädziemu mäsu.

Olovrant – Zeleninové tyčiny s dipom

  • 50 g mrkvy
  • 50 g bielej reďkovky
  • 50 g uhoriek 
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 1/2 PL bazalka
  • 1/2 PL koriandra

Postup

Očistenú zeleninu nakrájajte na tenké plátky. Do jogurtu vmiešajte nasekané bylinky.

Večera – Hovädzí vývar so zeleninou

  • 150 g hovädzieho mäsa
  • 30 g mrkvy
  • 30 g petržlenu
  • 30 g kalerábu
  • petržlenová vňať
  • 1 stonku zeleru
  • 300 ml vody
  • soľ
  • čierne korenie a nové korenie

Postup

Mäso uvarte v 300 ml vody do mäkka. Pridajte zeleninu, osoľte a varte ešte 15 minút. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať.

2. deň ( Energetická hodnota 2700 kJ )

Raňajky – Tvaroh s jogurtom a škoricou

  • 2 PL bieleho jogurtu s obsahom tuku do 3 %
  • 150 g jemného tvarohu
  • 1/2 ČL mletej škorice

Postup

V miske zmiešajte tvaroh s jogurtom a posypte škoricou.

Desiata – Šunka s uhorkou

  • 1 plátok hydinovej šunky
  • 100 g šalátovej uhorky

Obed – Pečený pstruh s paradajkou a baby špenátom

  • 1 menší pstruh
  • 1 ČL bylinkového masla
  • soľ
  • 150 g baby špenátu
  • 1 paradajka
  • plátok citróna

Postup

Rybu osoľte a položte na alobal potretý bylinkovým maslom. Alobal preložte a uzatvorte, vložte do vyhriatej rúry na 15 minút. Potom alobal otvorte a rybu ešte 5 minút dopekajte. Paradajku nakrájajte na hrubšie kolieska a prudko opečte na suchej panvici. Hotového pstruha pokvapkajte citrónom, obložte špenátovými listami a opečenými paradajkami.

Olovrant – Uhorka s jogurtom

  • 150 g šalátovej uhorky
  • 75 g bieleho jogurtu
  • 1 PL kôpru
  • mleté biele korenie
  • soľ

Postup

Uhorku nastrúhajte nahrubo, zmiešajte s jogurtom, nasekaným kôprom, okoreňte a osoľte.

Večera – Paradajková polievka a mrkvou

  • 1 menšia mrkva
  • 1/2 malej cibule
  • 1 bobkový list
  • 150 ml paradajkového pyré
  • 1/2 ČL korenia tzatziki
  • mletá pikantná paprika
  • soľ
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1/2 PL petržlenovej vňate
  • 20 g syra feta

Postup

Nakrájanú mrkvu, cibuľu a bobkový list varte v 150 ml vody 15 minút. Pridajte paradajkové pyré, koreniny a krátko povarte. Po dovarení pridajte citrónovú šťavu, petržlenovú vňať a nakrájaný syr.

3. deň ( Energetická hodnota 3000 kJ )

Raňajky – Chlieb s tvarohovou nátierkou

  • 50 g celozrnného ražného chleba
  • 40 g jemného tvarohu
  • 1 ČL petržlenovej vňate
  • 1 ČL pažítky
  • 1 ČL bazalky
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

Tvaroh zmiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou a bazalkou. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Chlieb natrite nátierkou a posypte nahrubo nastrúhanou reďkovkou.

Desiata – Biely jogurt

Obed – Kuracia ihla so zeleninou

  • 150 g kuracích pŕs
  • 100 g cukety
  • 100 g žltej papriky
  • 1 ČL rastlinného oleja
  • bylinková soľ
  • 2 špízové ihly

Postup

Pokrájajte zeleninu a kuracie mäso na väčšie kocky a striedavo napichujte na špízovú ihlu. Pripravené špízy zľahka potrite zmesou oleja a bylinkovej soli a ugrilujte.

Olovrant – Špenátová roláda so cherry paradajkami

  • 400 g špenátu 
  • 2 vajcia
  • 2 PL múky
  • soľ
  • čierne korenie
  • 250 g syra Ricotta
  • 50 g syra balkánskeho typu
  • 2 cherry paradajky

Postup

Špenát blanšírujte, nasekajte nahrubo, osoľte, pridajte žĺtky a premiešajte. Bielka vyšľahajte do tuha a spolu s múkou vmiešajte do špenátu. Cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180 °C asi 30 minút. Po upečení cesto zviňte spolu s papierom na pečenie do rolády a nechajte vychladnúť. Syr nakrájajte nadrobno, zmiešajte s ricottou, natrite na cesto a zviňte. Jedna porcia sú 3 rezy o hrúbke 1,5 cm.

Večera – Pórovo hríbová polievka

  • 50 g póru
  • 50 g čerstvých hríbov
  • 1 ČL rastlinného masla
  • 1 PL petržlenovej vňate
  • mletá červená paprika
  • muškátový orech
  • soľ

Postup

Na kolieska pokrájaný pór a čerstvé hríby speňte na masle. Pridajte 300 ml vody, mletú papriku, muškátový orech, soľ. Varte 20 minút. Polievku dochuťte petržlenovou vňaťou.

4. deň ( Energetická hodnota 3000 kJ )

Raňajky – Chlieb s tuniakom a ľadovým šalátom

  • 50 g celozrnného chleba
  • 30 g tuniaka vo vlastnej šťave
  • plátok citróna
  • 50 g ľadového šalátu

Desiata – Grep

Obed – Perkelt z hlivy ustricovej s listovým šalátom

  • 200 g hlivy ustricovej
  • 1 menší zemiak
  • 1/2 menšej cibule
  • 1 ČL rastlinného oleja
  • biele korenie mleté
  • rasca celá
  • červená paprika mletá
  • soľ
  • 2 PL kyslej smotany
  • 30 g listového šalátu

Postup

Na rozohriatom oleji speňte nadrobno nasekanú cibuľu. Pridajte pokrájanú hlivu a zemiak, ochuťte a duste pod pokrievkou 15 minút. Po dovarení pridajte smotanu a podávajte s listovým šalátom.

Olovrant – Omeleta s rukolou

  • 1 vajce
  • 1 PL mlieka
  • 1 ČL oleja
  • 20 g rukoly
  • soľ

Postup

Mlieko, vajce a soľ rozšľahajte a upečte omeletu. Hotovú posypte lístkami čerstvej rukoly.

Večera – Polievka so zázvorom

  • 1 menšia mrkva
  • 1 menší petržlen
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 1/2 ČL strúhaného zázvoru
  • 40 ml polotučného mlieka
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1 ČL šťavy z limety
  • 1 ČL petržlenovej vňate
  • ľanové semená
  • soľ
  • mleté farebné korenie

Postup

Zeleninu nakrájajte, zázvor nastrúhajte a zalejte vývarom. Pridajte cesnak, soľ, korenie a varte asi 15 minút. Na záver pridajte mlieko, rozmixujte, ochuťte šťavou z limety, petržlenovou vňaťou a ľanovými semenami.

5. deň ( Energetická hodnota 3000 kJ )

Raňajky – Celozrnná bagetka s paradajkami

  • 50 g celozrnnej bagetky
  • 100 g paradajok
  • bazalka
  • 1 ČL olivového oleja
  • soľ

Postup

Paradajky nakrájajte nadrobno, pridajte natrhané lístky bazalky, olivový olej, soľ a zľahka premiešajte. Bagetku nakrájajte, opečte nasucho a ešte na teplé kúsky rozdeľte pripravenú paradajkovú zmes.

Desiata – Jablko

Obed – Morčacie prsia so šalátom

  • 150 g morčacích pŕs
  • 50 g mrkvy
  • 2 ČL rastlinného oleja
  • 1 ČL petržlenovej vňate
  • grilovacie korenie
  • 1 ČL tymiánu
  • 100 g čínskej kapusty
  • 1 ČL bazalky
  • 1 stopka zeleru
  • 1 ČL bylinkovej soli
  • 1 ČL šťavy z limety
  • 1 ČL balzamikového octu
  • 30 g červenej papriky

Postup

Morčacie prsia naklepte, potrite olejom, grilovacím korením a opečte na suchej panvici. Kapustu a zeler nakrájajte, zalejte horúcim nálevom pripraveným zo 100 ml prevarenej vody, bylinkovej soli, balzamikového octu, tymiánu, bazalky a oleja. Prikryte a nechajte odstáť 20 minút. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať. limetovú šťavu, nahrubo nastrúhanú mrkvu a nakrájanú papriku. Nechajte odstáť asi 45 minút.

Olovrant – Jogurt s ananásom

  • 100 g bieleho jogurtu
  • 75 g ananásu

Postup

Nakrájaný ananás zmiešame s jogurtom.

Večera – Cuketová polievka

  • 100 g cukety
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 300 ml vody
  • soľ
  • trojfarebné korenie
  • 1/2 limety
  • bazalka
  • 2 PL parmezánu ( 30 % t.v.s. )

Postup

Cuketu nastrúhajte a cibuľu nakrájajte na kolieska. Zalejte vodou, pridajte cesnak, osoľte, okoreňte a varte asi 10 minút. Po uvarení polievku rozmixujte, ochuťte šťavou z limety, pridajte natrhanú bazalku a nastrúhaný parmezán.